Skip Navigation to Content
Porady szefa kuchni

Sushi

casinodiner.pl | 18 grudnia-2020 4 marca-2021 | No Comments
HomePorady szefa kuchni

Biorąc pod uwagę kulinaria azjatyckie, które rozsławione zostały na terenie praktycznie całego świata,frezowanie CNC Legnica na szczególne wyróżnienie zasługuje rzecz jasna bijące rekordy popularności już od pewnego czasu – sushi. Jest to chyba najbardziej znany element gastronomii kraju Kwitnącej Wiśni. Niemniej jednak sushi sushi nierówne, więc biorąc ten czynnik pod lupę postanowiliśmy zwrócić uwagę na kilka najważniejszych rodzajów tego typu przysmaku podbijającego serca coraz liczniej przybywających miłośników rybnych krążków.

Sarma na talerzu
Jako sushi rozumie się charakterystyczny typ ryżu, który jest poddawany obróbce, maczany w specjalnie przygotowywanej zaprawie, a następnie łączony z szeregiem wielorakich rodzajów dodatków. Tak przygotowane kawałki są skrupulatnie zwijane i co za tym idzie znakomicie wyglądają, prezentując się na talerzu niesamowicie estetycznie. Do tego, potrawa typu sushi wcale nie musi być robiona na bazie zwyczajnej ryby. Owszem, tak wygląda najczęstsza postać sushi oraz tym cechuje się to japońskie danie w swej klasycznej postaci, ale wydaje się, iż dużo bardziej niż sushi z rybą poddaną obróbce cieplnej, na uwagę miłośników charakterystycznych krążków zasługują odmiany sushi z wodorostami, z glonami, z gatunkami rozmaitych mięs, warzywami, serkami, czy też owocami morza.
Do najpowszechniejszych odmian sushi zalicza się te z serem tofu, jak również i tak zwane japońskie omlety. Ponadto, pełno w każdym sushi barze menu zakładającego maki, nigri czy też hirashi a wszystkie one podawane są w towarzystwie smakowitego wasabi.
Napisane przez:

  • Comments are closed.